Informari

20 DE ACTIVITĂȚI CU PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ FĂRĂ A IEȘI DIN CASĂ

By 31 mai 2022iunie 29th, 2022No Comments

Suntem în continuare într-o situație de disconfort din cauza pericolului de contagiere, iar sectorul populației cu cel mai mare risc de mortalitate este reprezentat cu siguranță de persoanele în vârstă. Din acest motiv, în continuare, seniorii evită să-și părăsească locuința în mod frecvent.

Cu toate acestea, o persoană în vârstă forțată să trăiască în izolare nu ar trebui să se dedice plictiselii și lenei. Pentru a îmbătrâni încet și în cel mai bun mod este necesar să menținem obiceiuri zilnice sănătoase și putem găsi multe activități fizice și psihice potrivite pentru a profita de timpul petrecut în “închisoarea” contagiunii. Ca urmare, am căutat și realizat o listă de activități interesante ce pot fi efectuate împreună cu o persoana în vârstă, astfel încât aceasta să rămână activă și sănătoasă în timp ce stă acasă.

Lista de activități include:

1. Gătitul. Petrecerea timpului studiind rețetele pentru a le găti împreună ajută la succesiunea, planificarea și crearea a ceva util și gustos care poate oferi satisfacție.

2. Citirea. Parcurgerea unui roman sau a unui ziar oferă un divertisment grozav. Cufundarea într-o poveste sau evenimente zilnice de știri distrage atenția de la problemele personale și îmbunătățește capacitatea de concentrare.

3. Relaxare. Practicile de relaxare sunt benefice pentru toată lumea și mai ales pentru acei vârstnici care suferă de stres legat de afecțiuni fizice și de dificultatea de odihnă. Aerul proaspăt și lumina soarelui sunt bune pentru corpul uman. Dacă locuința seniorului are un spațiu exterior, acesta trebuie încurajat să profite de el. Exercițiile de respirație și meditație efectuate în aer liber pot îmbunătăți metabolismul și ritmul cardiac.

4. Exercițiul fizic. Efectuarea zilnică a unor exerciții fizice este esențială la vârsta a treia. Activitatea fizică adecvată și constantă reduce riscul de boli de inimă, scade grăsimea corporală, controlează colesterolul, îmbunătățește echilibrul și sistemul imunitar.

5. Yoga, T’ai Chi, Pilates. Strâns legate de punctul anterior, aceste discipline sunt foarte utile pentru menținerea unui fizic în formă la bătrânețe și prevenirea eventualelor accidentări. Totuși, persoanele în vârstă cu probleme osoase sau articulare trebuie să consulte un medic înainte de a începe oricare dintre aceste practici și să efectueze doar exercițiile care sunt recomandate pentru condiția lor fizică.

6. Amenajarea casei. Curățarea casei poate fi o ocupație utilă deoarece asigură mișcarea și îmbunătățește confortul zilnic. Trăirea într-un mediu dezordonat poate afecta concentrarea și starea de spirit a persoanelor deosebit de anxioase. Prin munca depusă pentru a avea o casă curată și ordonată se poate obține satisfacție și liniște sufletească, iar articolele uitate sau pierdute prin dulapuri vor ieși la iveală.

7. Adaptarea spațiului interior. Apartamentul unei persoane în vârstă trebuie să fie accesibil pentru limitările și deplasările sale. Este esențial să fie aranjate, adaptate sau chiar eliminate elementele de interior ce pot provoca accidente casnice periculoase. Spre exemplu, pentru a face o casă potrivită mișcărilor unei persoane în vârstă, este necesar să se studieze cea mai bună modalitate de poziționare a mobilierului pentru a preveni lovirea de acestea și a simplifica accesul în camere.

8. Muzicoterapia. Ascultarea muzicii preferate este o terapie grozavă, foarte eficientă în îmbunătățirea stării de spirit și în a aduce beneficii emoționale.

9. Un centru de înfrumusețare acasă. O activitate perfectă pentru a elibera tensiunea. Pentru un răsfăț nevinovat poate fi suficientă o baie cu temperatura corectă, însotiță de săruri de baie și lumânări cu arome sau tămâie care parfumează spațiul.

10. Vopsea. Desenul este un exercițiu care facilitează concentrarea persoanelor în vârstă, stimulându-le latura creativă și logică.

11. Terapia prin râs. Este o terapie foarte eficientă cu efecte psihologice și fizice mari care ne dezvoltă imaginația și deblochează tensiunile.

13. Portbagajul amintirilor. Utilizarea tratamentelor pentru îmbunătățirea memoriei este esențială, mai ales la bătrânețe. Menținerea activă a abilităților de memorie ajută la păstrarea amintirilor și, prin urmare, a identității, la persoanele în vârstă, precum și oferind multe beneficii emoționale.

14. Jocuri de memorie. Aceste exerciții servesc la activarea minții și astfel la reducerea declinului cognitiv la bătrânețe. Există multe distracții, puzzle-uri și jocuri de memorie pentru adulți. Este vorba despre alegerea celor ale căror dificultăți pot fi abordate de pacientul tău.

15. Noi tehnologii. Mulți oameni în vârstă doresc să concureze cu noile tehnologii.Ar fi indicat să-i încurajați să învețe modul de funcționare a instrumentelor de comunicare actuale, astfel încât să știe că există multe modalități de a păstra legătura cu prietenii, familia și, mai general, cu lumea exterioară.
A ajuta o persoană în vârstă să se deschidă către participarea socială poate atenua singurătatea. Puteți alege dintr-o gamă largă de posibilități pentru a vă menține performanța și performanța psihologică active mai mult timp.

16. Meșteșuguri. Persoanele în vârstă ar trebui să se angajeze într-o activitate artizanală care să le întărească memoria și să stimuleze concentrarea. Pe lângă faptul că îi ajută să-și petreacă timpul, devotându-se modelării argilei sau combinând colaje, decupând reviste și alte materiale pentru a crea compoziții, îi va face să se simtă activi și, prin urmare, mai energici.

17. Dans. S-a demonstrat că dansul aduce multe beneficii persoanelor în vârstă, nu doar pentru că le îmbunătățește condiția fizică, ci și pentru a le obișnui să practice mișcările potrivite pentru mers.

18. Scrisul. Scrisul îmbunătățește atenția unei persoane în vârstă, îi promovează abilitățile fizice și cognitive prin menținerea minții active și la nivel cognitiv stimulează gândirea critică. Poate fi interesant și terapeutic să aplici într-un jurnal în care să reverse micile evenimente cotidiene sau să readuci episoade din viața trecută.

19. Jocuri de societate. Ca și în cazul jocurilor de memorie, jocurile de societate sunt, de asemenea, distracții grozave pentru activarea minții. Cărțile de joc, șahul, puzzle-urile de dame, bingo, domino și multe alte jocuri de societate pot ajuta la concentrare la bătrânețe.

20. Menținerea relațiilor umane. Este important ca o persoană în vârstă să mențină relații interpersonale. Menținerea contactului cu prietenii și familia, prin orice formă de comunicare, cum ar fi apelarea, schimbul de fotografii sau chatul pe Skype, îi poate ajuta să nu se simtă izolați.