Informari

CALITATEA VIEȚII SENIORILOR

By 17 septembrie 2021mai 17th, 2022No Comments

Calitatea vieții seniorilor este influențată de foarte mulți factori, ce pot fi de natură socială, economică, biologică sau individuală, contextul și istoricul de viață.

Factorii biologici și individuali care afectează negativ calitatea resimţită a vieţii seniorilor sunt: limitările de lungă durată, dificultăţile în derularea activităţilor zilnice, depresia, capacitatea funcţională redusă.

Factorii de natură socială și economică cu efect negativ asupra calității vieții sunt reprezentați în principal de nivelul scăzut al veniturilor. Factorii socio-economici cu efect pozitiv asupra calităţii vieţii sunt consideraţi a fi accesul la bunuri de folosinţă îndelungată, dreptul de proprietate, nivelul de studii.

În ceea ce privește contextul și istoricul de viață, circumstanțele asociate pozitiv cu calitatea vieții sunt: dimensiunea relațiilor sociale, menținerea unor relații de încredere cu familia, prietenii și copii.

Iată așadar că sursele calităţii vieţii la vârste înaintate pot fi diferite de la o grupă de vârstă la alta, dar şi în funcţie de starea de sănătate fizică şi mentală.

Sintetizând opiniile exprimate în diferite studii de specialitate putem afirma că cei mai importanți factori care influenţează calitatea vieţii seniorilor sunt:

  • Circumstanţele socio-economice, factori care determină inclusiv diferenţe ale calităţii vieţii între vârstnicii-tineri şi vârstnicii-bătrâni;
  • Sănătatea și capacitatea funcțională bună, simțul adecvării sau utilității personale, participarea socială, relațiile de familie intergeneraționale, disponibilitatea prietenilor și sprijinul social/socio-economic reprezintă , factori cu impact determinat major asupra calităţii vieţii la vârste avansate.

Observăm așadar că putem să îmbunătățim calitatea vieții la vârsta seniorilor – tineri și a seniorilor – vârstnici, oferindu-le motive și contexte de a se simți utili, sociali, activi și prezenți în viețile familiei și ale comunității.

Vă prezentăm mai jos cinci soluții de îmbunătățire a calității seniorilor:

1. Tratează depresia
Depresia afectează persoanele de peste 65 de ani într-o proporție avansată. Ea poate fi cauzată de evenimentele stresante din viață, ieșirea la pensie sau pierderea unei persoane dragi. De asemenea, poate fi cauzată de o boală sau de o reacție secundară la un medicament.
Pentru a îmbunătăți calitatea vieții, este foarte important de a recunoaște semnele unei depresii și de a cere ajutorul unui medic, psiholog, sau psihoterapeut.

2. Ajută-i să se simtă folositori.
De la tinerețe și până la adânci bătrâneți, majoritatea vor să fie folositori. Atunci când ai grijă de un senior, un adult vârstnic, încearcă să faci lucrurile în așa fel încât ei să creadă că tu ai nevoie de sfatul sau abilitățile lor și ei nu se vor simți o povară.
Chiar dacă ei nu execută sarcinile cerute eficient sau perfect, este în ordine. Ceea ce contează este că ei au contribuit într-o anumită măsura la acea activitate.
Cereți-le ajutor la activități pe care ei le pot efectua:

  • Să împăturească rufele spălate;
  • Să organizeze dulapurile;
  • Să deschidă scrisorile;
  • Să scrie lista de cumpărături;
  • Să vă pună la curent cu noutățile;
  • Să pregăteasca masa de seară, pregătind legumele;
  • Să mergeți împreună la cumpărături.

3. Incurajează susținerea în mod regulat a activității fizice
Activitatea fizică practicată în mod regulat, nu contează cum, ajută corpul și mintea să fie într-un echilibru pozitiv. Fizic, exercițiile întăresc sistemul imunitar, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc calitatea somnului, îmbunătățesc sănătatea inimii, scad anxietatea, cresc rezistența la boli și la stress.

4. Păstrează-le mintea activă
Cuvintele încrucișate, Sudoku, alte jocuri ale minții, cititul și scrisul sunt cele mai bune activități pentru stimularea mentală.
Având o minte ascuțită și activă poți îmbunătăți starea de bine.

5. Ajută-i să stea conectați cu familia, prietenii și comunitatea.
Seniorii care sunt izolați sau singuri au o viață mai scurtă și au un risc crescut de a face demență. Poți preveni acest lucru încurajându-i sâși ajutându-i să stea conectați cu comunitatea.

Incurajeaza-i sa mearga la biserica, organizatii de ajutor ale comunitatii.