Informari

IMPORTANȚA ACTIVITĂȚILOR PENTRU VÂRSTNICI

By 28 februarie 2022mai 18th, 2022No Comments

Atingerea vârstei a treia poate deveni o fază a vieții dificil de înfruntat, fiind o provocare imensă ce începe deseori cu plonjarea de la o perioadă lungă de muncă, angajament familial și social într-o fază de inactivitate totală, specifică etapei de pensionare și bătrâneții. A te simți inadecvat, într-o societate care pune munca și profitul pe primul loc, asta deoarece ai ieșit din câmpul muncii, poate deveni cu adevărat traumatizant.

Ceea ce trebuie înțeles și acceptat este că vârsta a treia este de mare valoare și membrii familiei trebuie să lucreze pentru integrare și înțelegere.

Indiferent dacă persoana în vârstă locuiește acasă sau este primită într-o structură adecvată, de multe ori sentimentul de inutilitate și singurătate se preia, ducând la o stare de angoasă și tristețe.

Deci, ce să faci pentru a evita această pierdere a interesului și a voinței de a trăi? Cum îi putem ajuta noi să nu se scufunde în depresie?

Un pas esențial este să le acordați atenția pe care o merită, ascultându-i și stimulându-i.

Ascultarea este esențială pentru a le menține active abilitățile creierului, astfel încât să-i stimuleze să-și amintească și să-i antreneze în comunicare continuă cu semenii sau cu alte persoane. Mintea poate fi stimulată și prin activități educaționale specifice, care includ exerciții ludico-cognitive pentru a-și putea stimula memoria și funcțiile mentale, prin:

  • Promovarea evenimentelor care favorizează întâlnirea cu alte persoane, pentru a împărtăși experiențe comune.
    Acestea ajută la atingerea unui nivel bun de stimă de sine, începând să se perceapă nu ca pe o povară ci ca pe un dar capabil să învețe și să transmită valori bune.
  • Implementarea de exerciții specifice pentru menținerea activă a memoriei și a abilităților dobândite anterior.
    Antrenamentul zilnic se opune decăderii normale legate de vârstă.

In categoria activităților care trebuie organizate pentru atingerea obiectivelor enumerate mai sus amintim:

  • Activități manuale, cum ar fi: desenul, pictura, broderia și croșetat. Aceste tipuri de exerciții sunt de mare valoare deoarece se desfășoară lent și au ca scop obținerea unui anumit rezultat într-o anumită perioadă. Odată atins acest obiectiv, vârstnicii se simt mulțumiți de munca depusă, devenind conștienți de abilitățile lor și, în unele cazuri, decid să-și doneze munca unui membru al familiei. Ca idee, aceste obiecte realizate personal, ar putea fi colectate pentru a organiza o expoziție de sfârșit de sezon.
  • Dansul, cântatul în grup și activitățile teatrale fac parte din activitățile recreative-recreative care se desfășoară împreună cu alte persoane. Aceste ocupații sunt cele mai preferate la vârsta a treia deoarece amintesc de vechile pasiuni ale tinereții, implicând nu doar corpul, ci și lumea emoțiilor. O persoană în vârstă trebuie să aibă sentimente pozitive, emoții constructive și entuziasm pentru activitățile plăcute pe care le face plăcere. Ca idee, se pot organiza zile tematice în care se derulează de fiecare dată o activitate diferită, evitând astfel monotonia, plictiseala și găsind stimulul potrivit pentru a continua.